Rybí bramboračka
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 80 g Celer bulvový
 - 150 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 80 g Rajčata
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 3 polévková lžíce Víno burgundské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 201 g
 - Sodík 1191 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 96 mg
 - Draslík 1255.1 mg
 - Vláknina 20158.1 mg
 - Vitamín A 20158.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.3 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli, mrkev, brambory a celer omyjeme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev s celerem na nudličky a cibuli krájíme nadrobno. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Petrželovou nať a libeček omyjeme a drobně nasekáme.
 - 
                                2
V hrnci si rozpustíme máslo a přimícháme do něj 1/2 lžičky černého pepře, potom přidáme cibuli, zpěníme, doplnímeme mrkev s celerem, libečkem, promícháme a dusíme přibližně 2 minuty. Přilijeme litr rybího vývaru, vložíme do něj pokrájené brambory, rajčata, když přijde k varu, zmírníme teplotu a povaříme 8 - 10 minut.
 - 
                                3
Ke konci vaření přimícháme 3 lžíce burgundského vína, dochutíme solí a vaříme asi 2 minuty.
 - 
                                4
Porce polévky podáváme posypané petrželovou natí.
 - 
                                5
Rybí vývar s fenyklem:
 - 
                                6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud je máme).
 - 
                                8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, poté přilijeme 0,5 dl bílého vína a litr vody, jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou. Vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.