Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 80 g Chléb konzumní
 - 120 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Jalovec
 - 4 ks Hřebíček
 - 1 ks Citron
 - 1 l Víno červené
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Jelení kýta
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Perník
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 1358 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 205.3 mg
 - Draslík 1166.4 mg
 - Vláknina 2059.1 mg
 - Vitamín A 2059.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na hranolky. Odblaněné a vykostěné maso z jelení kýty naklepeme a prošpikujeme slaninou, vložíme do hrnce, zalijeme červeným vínem a dáme na 4 dny do chladničky (nebo jiné chladné místo) uležet. Maso musí být celé ponořené a každý den ho obracíme.
 - 
                                2
Před pečením maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, pomletým jalovcem a dáme ho do pekáče. K masu přiložíme oloupané cibule, které jsme pokrájeli na kolečka, bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, nové koření a omytý, na čtvrtky rozkrájený citron. Maso podlijeme 4 dl vína, ve kterém bylo naložené a pečeme téměř 3 hodiny v předehřáté troubě dozlatohněda při 190°C - 200°C. Během pečení maso poléváme výpekem.
 - 
                                3
Mezitím si nastrouháme do misky tvrdší chleba a perník na zahuštění.
 - 
                                4
Upečenou kýtu vyjmeme, výpek zahustíme chlebem, perníkem, smetanou a dochutíme solí.
 - 
                                5
Měkké, dozlatohněda upečené maso naporcujeme, přelijeme smetanovým výpekem a servírujeme.