Základ do omáček - telecí fond
Suroviny
- 350 g Celer bulvový
 - 80 g Pórek
 - 115 g Protlak rajčatový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 5 ks Cibule
 - 5 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Hřebíček
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Víno bílé
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 dl Víno červené
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 3 kg Telecí kosti
 - 3 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 352 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 9.6 mg
 - Draslík 635.3 mg
 - Vláknina 15844 mg
 - Vitamín A 15844 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
3 kg telecích nasekaných kostí dobře omyjeme a dáme do velkého pekáče. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cibule a česnek. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky přidáme ji do pekáče s bobkovými listy, hřebíčkem, omytými snítkami petrželky celeru a pórkem (bylinky svážeme). Kosti a zeleninu promícháme s rajčatovým protlakem. Přilijeme 2,5 dl vody a pod poklicí kosti pečeme 2,5-3 hodiny. Během pečení kosti obracíme, poléváme výpekem, případně dolijeme trošku vody. Upečené kosti musí mít zlatohnědou barvu, ale nesmí být připálené.
 - 
                                2
Po upečení vše z pekáče dáme do velkého hrnce, přilijeme 1 litr bílého vína a vaříme do doby, až budeme mít polovinu tekutiny. Pak dolijeme tolik vody, aby maso bylo úplně zakryté. Vývar přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí kosti vaříme asi 20 hodin. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vodu, kosti musí být vždy pod hladinou a lžicí odstraňujeme šum a nečistoty, které vyplavují na povrch. Tomuto vaření říkáme že "táhne". Když jsou tímto způsobem kosti uvařené, vyjmeme je a vývar scedíme přes velmi husté síto nebo čisté plátno do druhého menšího hrnce.
 - 
                                3
Scezený vývar přivedeme k varu, přilijeme 3-4 dl červeného vína a vaříme do doby, až budeme mít 0,7-1 litr telecího fondu. Podle chuti ho můžeme dosolit.
 - 
                                4
Aby byl fond hustší, můžeme ho zahustit světlou jíškou ze (2 lžíce máslo + 1 lžíce hladká mouka). Jíšku v telecím fondu pomalu vaříme dohladka asi 7-10 minut.
 - 
                                5
Z telecího fondu připravujeme výborné šťávy.