Pelmeně v petrželové omáčce
Suroviny
- 250 g Hovězí maso vařené
 - 250 g Mouka pšeničná hrubá
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bujón hovězí
 - 2 hrst Petržel - nať
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 871 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 230.7 mg
 - Draslík 149.3 mg
 - Vláknina 2237.1 mg
 - Vitamín A 2237.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mleté maso, sůl a za stálého míchání utvoříme haši.
 - 
                                2
Na vál prosejeme moukou, do důlku vlijeme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které necháme ve fólii asi 360 minut odpočinout.
 - 
                                3
Na omáčku drobně pokrájíme oloupanou cibuli a česnek, jemně posekáme petrželku. Na másle zpěníme česnek s cibulí, zasypeme moukou a zarestujeme. Poté zředíme vínem, necháme mírně zredukovat a vlijeme mléko se smetanou, osolíme a opepříme. Do omáčky rozdrobíme bujonovou kostku a na mírném plameni zhruba 15 minut vaříme. Na závěr vsypeme petrželovou nať a prohřejeme.
 - 
                                4
Z připraveného těsta vyválíme placku, vykrajujeme kolečka, střed plníme haší, těsto přehneme napůl a okraje pevně přitiskneme. Pelmeně vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Poté vyndáme a necháme okapat.
 - 
                                5
Pelmeně servírujeme polité petrželovou omáčkou.