Čokoládový dort s pomerančem
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 400 g Cukr třtinový
 - 300 g Cukr krupice
 - 250 g Samokypřicí mouka
 - 225 ml Voda pitná
 - 125 ml Mléko - podmáslí
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 138 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 117 g
 - Cholesterol 191.8 mg
 - Draslík 220.1 mg
 - Vláknina 3468.5 mg
 - Vitamín A 3468.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se sodou, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Utřeme spolu máslo, cukr třtinový a po jednom-tři vejce, přidáme čokoládu, lžičku nasekané pomerančové kůry a podmáslí s vroucí vodou.
 - 
                                2
Vypracujeme těsto, dáme ho do dvou vymazaných forem s pečícím papírem a pečeme je 30 minut v předehřáté troubě. 5 minut je necháme chladnout, pak je vyklopíme.
 - 
                                3
Smícháme si cukr krupici, dva bílky, citronovou šťávu a necháme je rozpustit se ve vodní lázni. Pak je odstavíme a šleháme do vychladnutí.
 - 
                                4
Na jednu vrstvu dortu natřeme půl krému a přiklopíme ji druhým korpusem. Zbytek krému natřeme na povrch a strany dortu a dort ozdobíme zbytkem pomerančové kůry.