Čokoládovo-pomerančový krém
Suroviny
- 200 g Čokoláda 80%
 - 400 ml Džus pomerančový
 - 145 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 145 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 hrst Jahody zahradní
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Likér pomerančový
 - 1 polévková lžíce Marantový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 36.3 mg
 - Draslík 144.3 mg
 - Vláknina 1265.3 mg
 - Vitamín A 1265.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve vymícháme dohladka škrob z maranty třtinové se 3 lžícemi pomerančového džusu. Zbytek džusu povaříme cca 1 minutu společně s cukrem a pomerančovou kůrou. Všechen cukr se musí rozpustit.
 - 
                                2
Poté přidáme za stálého míchání škrobovou směs a vše necháme opět projít varem. Povaříme krátce, dokud hmota nezhoustne.
 - 
                                3
Přidáme na kousky nalámanou čokoládu, sejmeme ze sporáku a mícháme, dokud se nerozpustí. Přilijeme likér, směs zakryjeme pečicím papírem potřeným tukem a necháme 30 min chladnout.
 - 
                                4
Mezitím vyšleháme z obou druhů smetany hustou šlehačku a vychlazenou čokoládovou směs do ní opatrně vmícháme. Pěnu rozdělíme do servírovacích misek či pohárků a zakryté necháme 2 h chladit v lednici.
 - 
                                5
Vyjmeme 15 minut před podáváním, dozdobíme čerstvými jahodami.