Dezert z Hongkongu
Suroviny
- 30 g Kurkuma
 - 200 g Cukr krupice
 - 5 g Pepř černý celý
 - 150 g Cukr krupice
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 160 g Sezamová pasta
 - 230 g Čokoláda na vaření
 - 70 g Pralinková pasta
 - 10 g Rýžový papír
 - 30 g Máta
 - 50 ml Sirup zázvorový
 - 70 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 ks Hruška asijská nashi
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 dl Džus hruškový
 - 6 dl Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 92 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 41.1 mg
 - Draslík 277.9 mg
 - Vláknina 11374.3 mg
 - Vitamín A 11374.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní oloupané hrušky. Přisypeme cukr, pepř, přidáme kurkumu. Přilijeme hruškový džus, zázvorový sirup, přiklopíme poklici a společně povaříme 30 minut. Potom scedíme, hrušky necháme vychladnout a nakrájíme je na tenké proužky. Zbylou omáčku vrátíme do hrnce a vaříme do té doby, až omáčka zahoustne, asi 15 minut.
 - 
                                2
Příprava koláčků: Do misky vsypeme mouku, přidáme cukr a na kousky nakrájené máslo. Přimícháme jedlou sodu, střed z vanilkového lusku a sezamovou pastu. Nakonec přilijeme vodu a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, z kterého rukama tvarujeme asi 5 cm velké koláčky. Koláčky skládáme na plech, vložíme je do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 20 minut. Vyndáme je z trouby, necháme vychladnout. Vychladlé koláčky rukou rozdrobíme na malé drobečky.
 - 
                                3
Příprava pralinek: Do kastrůlku vlijeme smetanu, přimícháme nastrouhanou čokoládu, pralinkovou pastu. Všechny suroviny vaříme na mírném ohni za stálého mícháni tak dlouho, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se spojily. Hotovou hmotu necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme 10 stejných válečků o průměru 1 cm.
 - 
                                4
Namočený rýžový papír rozložíme na pracovní plochu, naskládáme do středu lístky máty a posypeme rozdrobenými sezamovými koláčky. Na ně po délce naskládáme připravené pralinkové válečky a uvařené plátky hrušek. Rýžový papír zabalíme do velkého válečku, který nakrájíme na 6 stejných kousků.
 - 
                                5
Do středu mělkého dezertního talíře nalijeme připravenou omáčku. Do omáčky poklademe nakrájené rolky a hotový dezert podáváme.