“Slepované” – tradiční vánoční cukroví
Suroviny
- 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Tuk Hera jedlý
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 20 g Tuk ztužený
 - 75 g Čokoláda mléčná
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 140 g Cukr moučkový
 - 10 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Vanilkový extrakt
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 balení Salko karamel
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 52.4 mg
 - Draslík 73.6 mg
 - Vláknina 3799.7 mg
 - Vitamín A 3799.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
 - 
                                2
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
 - 
                                3
Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
 - 
                                4
Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
 - 
                                5
Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
 - 
                                6
Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
 - 
                                7
Necháme ztuhnout a podáváme.