Hrušky v karamelu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 159 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 10.1 mg
 - Draslík 296.4 mg
 - Vláknina 9360 mg
 - Vitamín A 9360 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šest velkých, vyzrálých a šťavnatých hrušek omyjeme a pečlivě osušíme. Vyložíme pečicí plech alobalem nebo voskovaným papírem, povrch postříkáme olejem ve spreji.
 - 
                                2
Měkké karamely vybalíme, spolu se smetanou ke šlehání je vložíme do vhodné misky a zahříváme je v mikrovlnné troubě dokud se nerozehřejí. Vždy po 30 ti vteřinách promícháme, hmota musí být ve výsledku tekutá, hladká a bez hrudek.
 - 
                                3
Hrušku uchopíme za stopku a namočíme do karamelové hmoty tak, aby nahoře zůstalo asi 2,5 cm nenamočených. Máme-li misku pro namočení příliš mělkou, nabereme karamel na lžíci a hrušku polijeme. Přebytečný karamel necháme odkapat, spodní část hrušky otřeme o okraj misky a odložíme ji na alobal, nebo voskovaný papír. Takto namočíme všech šest hrušek a uložíme je na plechu do chladničky asi na 30 minut ztuhnout.
 - 
                                4
Když karamel na hruškách ztuhne, začneme hrušky namáčet do temperované čokolády. Vrstvu karamelu můžeme zcela překrýt čokoládou, nebo ji můžeme nechat nad čokoládou přečnívat zhruba o 2,5 cm. Necháme odkapat nadbytečnou čokoládu a dokud je ještě měkká, obalíme spodní část hrušky v nahrubo nakrájených solených arašídech.
 - 
                                5
Odložíme hrušky na alobal nebo voskovaný papír a při pokojové teplotě necháme čokoládu na nich zcela ztuhnout.
 - 
                                6
Nechceme-li podávat hrušky během hodiny, každou hrušku opatrně zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladničky. Takto nám vydrží až týden. Před podáváním, po vyjmutí z chladničky necháme hrušky asi 20 minut stát při pokojové teplotě.