Světlá omáčka na masa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1199 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1099 mg
 - Bílkoviny 142 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 506.8 mg
 - Draslík 199 mg
 - Vláknina 2555.7 mg
 - Vitamín A 2555.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 76.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme nakrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu.
 - 
                                2
Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila.
 - 
                                3
Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vrátíme do pánve. Přidáme masový rosol, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Část tekutiny se opět odpaří. Omáčku odstavíme, vmícháme 1 lžíci másla a smetanu. Konečné množství omáčky by mělo být přibližně 1 l.