Polévka z mořské štiky s houbami
Suroviny
- 500 g Mořská štika - filety
 - 500 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Koření na ryby
 - 3 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.6 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2.18 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 4 polévková lžíce Houby nakládané
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 340 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 104.8 mg
 - Draslík 623.2 mg
 - Vláknina 4417.8 mg
 - Vitamín A 4417.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 133.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rybu okořeníme, osolíme špetkou soli a necháme zhruba půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Rybu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a vaříme zhruba dvacet minut, poté vyjmeme.
 - 
                                3
V jiném hrnci uvaříme brambory doměkka, scedíme a necháme okapat.
 - 
                                4
V silnostěnném hrnci na dvou lžících oleje a jedné lžíci másla usmažíme z mouky jíšku, rozšleháme ji s vývarem z ryby, přilijeme smetanu, okořeníme, osolíme a alespoň deset minut polévku provaříme. Poté do ní vložíme pokrájené maso a necháme prohřát.
 - 
                                5
V závěru varu polévky na zbylém oleji usmažíme cibuli.
 - 
                                6
Do hlubokých talířů dáme lžíci nakládaných hub, zalijeme vroucí polévkou a ozdobíme usmaženou cibulí.