Vánoční kuba
Suroviny
- 300 g Kroupy střední
 - 50 g Houby sušené
 - 700 ml Voda pitná
 - 130 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Olej rostlinný
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 248 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 131.7 mg
 - Draslík 502.5 mg
 - Vláknina 19093.5 mg
 - Vitamín A 19093.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 211.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby namočíme do 100 ml vody alespoň na tři čtvrtě hodiny. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. Přebrané a propláchnuté kroupy dáme vařit do 600 ml vody se špetkou soli a s tukem. Česnek utřeme se špetkou soli.
 - 
                                2
K osmažené cibuli vmícháme houby i s vodou, kmín, zbylou sůl a dusíme, dokud nejsou houby měkké.
 - 
                                3
Vařené kroupy přecedíme a v míse smícháme s dušenými houbami, majoránkou a česnekem.
 - 
                                4
Směs vložíme do olejem vymazaného pekáče, zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a pečeme v předehřáté troubě zhruba půl hodiny.