Valašská zelná polévka
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 50 g Houby sušené
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 100 g Klobása vepřová
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2.5 l Voda pitná
 - 0.5 kg Brambory
 - 0.5 kg Zelí kysané
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 4 polévková lžíce Mléko bio čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 527 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 66.8 mg
 - Draslík 1160.7 mg
 - Vláknina 10234 mg
 - Vitamín A 10234 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.
 - 
                                2
Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.
 - 
                                3
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.
 - 
                                4
Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.