Dušené hovězí filé s hříbky
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 250 g Hříbky čerstvé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1.5 ks Bujón zlatý houbový
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 7 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 644 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 119.1 mg
 - Draslík 388.6 mg
 - Vláknina 2018 mg
 - Vitamín A 2018 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti. Slaninu nakrájíme na hranolky. Snítku celerové natě, petrželky a libečku omyjeme a svážeme. Cibuli oloupeme. Oloupaný česnek (2 stroužky) rozetřeme s lžičkou soli.
 - 
                                2
Hovězí zadní maso v celku omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ho a vetřeme do celého špalíčku česnek se solí a půl lžičky pepře.
 - 
                                3
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a maso restujeme z každé strany 2-3 minuty. Maso vyjmeme, na omastek dáme hříbky, které restujeme přibližně 1-2 minuty, maso vrátíme k houbám, přidáme houbový bujon povařený v 0,7 l vody, černé pivo, celou cibuli, stroužek česneku a svazek bylinek. Snížíme teplotu a maso budeme dusit pod pokličkou 30-40 minut.
 - 
                                4
Pak maso s cibulí a bylinkami vyjmeme, do zbylého vývaru přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a krátce omáčku provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Na talíře položíme plátky masa, zalijeme houbovou omáčkou a podáváme.