Klatovská sváteční polévka s hříbky
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Česnek
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.5 l Hovězí vývar základní
 - 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 189 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 1199 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 11.1 mg
 - Draslík 855.2 mg
 - Vláknina 6070.3 mg
 - Vitamín A 6070.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
V rendlíku přivedeme k varu 5 dl hovězího vývaru. Vložíme do něj pokrájené brambory, přidáme majoránku, sůl a kmín. Brambory vaříme doměkka 15-20 minut, potom je scedíme.
 - 
                                3
Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, na kterém za častého míchání podusíme hříbky. Ochutíme je solí, drceným kmínem a pepřem. Jakmile se začnou smažit, vyjmeme je. K omastku přidáme lžíci másla, poté cibuli s česnekem a zpěníme ji. Přimícháme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku.
 - 
                                4
V druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr hovězího vývaru, vložíme do něj scezené brambory, podušené hříbky, jíšku, polévku povaříme dalších 10 minut. Přidáme sůl a pepř podle chuti.
 - 
                                5
Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme a před podáváním ji přimícháme do polévky.