Jihočeská hříbková polévka se smetanou
Suroviny
- 25 g Houby sušené
 - 150 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 ks Celer bulvový
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 184 g
 - Sodík 234 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 137.7 mg
 - Draslík 902.3 mg
 - Vláknina 13658.8 mg
 - Vitamín A 13658.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 103.2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 48.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a najemno nakrájíme, případně nahrubo nastrouháme. Petrželovou nať opláchneme studenou vodou a najemno nasekáme.
 - 
                                2
Z vajíček a mouky v misce vytvoříme tuhé těstíčko.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm připravenou zeleninu, zalijeme ji vodou, přisypeme houby, opepříme, osolíme a necháme vařit.
 - 
                                4
Z těstíčka lžičkou vykrajujeme malé noky a vkládáme je do vařící polévky. Když vyplavou, přimícháme smetanu a polévku ještě jednou dochutíme pepřem a solí.
 - 
                                5
Podáváme posypanou nakrájenou natí petrželky.