Valašské pečené kuře se žampiony
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 130 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Moravské uzené maso
 - 100 g Klobása uzená
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 3 kávová lžička Koření grilovací
 - 4 ks Rajčata
 - 2 ks Česnek
 - 4 ks Šalotka
 - 3 špetka Sůl mořská
 - 5 dl Voda pitná
 - 1.2 kg Kuře
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1298 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 95 g
 - Sodík 683 mg
 - Bílkoviny 73 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 305 mg
 - Draslík 1541.8 mg
 - Vláknina 3447.8 mg
 - Vitamín A 3447.8 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 61.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře dobře omyjeme a rozporcujeme. Každý díl osolíme (asi 0.5 lžíce celkem), posypeme grilovacím kořením, drceným kmínem a dáme do pekáče. Kuře obložíme plátky másla (150 g), podlijeme 2-3 dl vody a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C přibližně 50-60 minut za častého polévání výpekem. Během pečení přilijeme k výpeku asi 1-2 dl vody.
 - 
                                2
Mezitím očistíme a omyjeme šalotku, žampiony, česnek a kerblík. Šalotku a žampiony pokrájíme na plátky. Česnek prolisujeme. Kerblík pokrájíme nadrobno. Moravské uzené pokrájíme na malé kostky, klobásu nakrájíme na kolečka. Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky.
 - 
                                3
V pánvi na másle (50 g) podusíme šalotku, pak k ní přidáme žampiony, posolíme je a posypeme pepřem a krátce dozlatova osmažíme. Přidáme moravské maso s klobásou, rajčata, promícháme a vše společně dusíme asi 5 minut. Před koncem přimícháme kerblík.
 - 
                                4
Upečené kuře dáme na talíře, ozdobíme dušenou směsí se žampiony a podáváme.