Smetanová krůtí prsa
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
 - 800 g Krůtí prsa
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 80 g Špek
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Paprika červená
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1.5 dl Vývar drůbeží
 - 2 dl Smetana zakysaná15%
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 753 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 155.2 mg
 - Draslík 864.9 mg
 - Vláknina 3663.8 mg
 - Vitamín A 3663.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá krůtí prsa nakrájíme na hranolky (asi 1.5 x 1.5 cm). Očištěnou cibuli, slaninu a špek pokrájíme nadrobno. Očištěné žampiony omyjeme a pokrájíme na plátky. Omytou petrželovou nať drobně nakrájíme a odložíme.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném oleji s máslem osmažíme krůtí maso dozlatova. Smažíme přibližně 6-8 minut. Pak je z omastku vyjmeme, odložíme do misky a zakryjeme. Na omastek přidáme slaninu se špekem, rozpustíme ji, přidáme cibuli, promícháme a zpěníme ji (1-3 minuty). Pak přidáme žampiony a vše asi 5 minut smažíme. Posypeme moukou a červenou paprikou, promícháme a jakmile se paprika rozpustí, přilijeme drůbeží vývar, dobře promícháme a vrátíme maso zpět. Podle chuti osolíme, přimícháme bílý pepř a pomalu vaříme pod pokličkou do zhoustnutí asi 3-5 minut.
 - 
                                3
Přimícháme opatrně rozšlehanou zakysanou smetanu a jakmile by měla přijít k varu - hrnec odstavíme z plotny a ještě dochutíme solí.
 - 
                                4
Přidáme petrželku a podáváme.