Valašské vepřové plátky
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 220 g Žampiony čerstvé
 - 40 g Sádlo škvařené
 - 600 g Vepřová kýta
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 dl Voda pitná
 - 2.3 dl Smetana zakysaná 15%
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 577 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 119.2 mg
 - Draslík 679.1 mg
 - Vláknina 10870.1 mg
 - Vitamín A 10870.1 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na tenké plátky. posypeme je bílým pepřem a osolíme.
 - 
                                2
V pekáči rozpálíme sádlo, plátky masa zprudka restujeme z každé strany (celkem 1 minutu), pak přilijeme 1 dl horké vody a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut.
 - 
                                3
Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky. V pánvi na rozpáleném másle je krátce osmažíme, pak je osolíme mořskou solí a opepříme pepřem 4 barev.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme. Přilijeme rozšlehanou kysanou smetanu a vše znovu dobře promícháme. Vložíme nazpět maso, přidáme žampiony, promícháme a pomalu povaříme přibližně 2-4 minuty.
 - 
                                5
Podle chuti můžeme dosolit, plátky masa s omáčkou rozdělíme na talíře a servírujeme.