Cuketový nákyp s žampiony
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
 - 250 g Brambory
 - 250 g Cuketa
 - 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 646 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 20.5 mg
 - Draslík 879.5 mg
 - Vláknina 8784.3 mg
 - Vitamín A 8784.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.6 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladou cuketu a očištěné žampiony omyjeme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na tenké plátky, dáme je do mísy, posypeme 1 lžičkou soli, kmínem a promícháme. Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka, dáme je do mísy, osolíme je (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem.
 - 
                                2
V zapékací míse rozpálíme olej, na kterém plátky žampionu osmažíme dozlatova. Osolíme je, posypeme pepřem a přilijeme 2,5 dl vody. Pod pokličkou dusíme 1 minutu, přidáme plátky brambor, zakryjeme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Mezitím několikrát promícháme. Pak hrnec sundáme z plotny, plátky cukety s rajčaty vmícháme do směsi s vyšlehaným bílkem.
 - 
                                3
Formu na nákyp si vymažeme máslem, všechnu směs vyklopíme do formy, povrch posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe plátky anglické slaniny. Formu dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C přibližně 35-40 minut.
 - 
                                4
Nákyp podáváme teplý.