Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Pórek
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 175 g Chřest sterilovaný
 - 1000 g Kuře
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Hřebíček
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 222 g
 - Sodík 558 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 387.3 mg
 - Draslík 920.7 mg
 - Vláknina 12260.5 mg
 - Vitamín A 12260.5 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.2 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme.
 - 
                                2
Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout.
 - 
                                3
Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
 - 
                                4
Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr.
 - 
                                6
Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek.