Grilované houbové špízy s pikantní omáčkou
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 12 ks Žampiony čerstvé
 - 6 ks Koriandr celý
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 6 polévková lžíce Ocet rýžový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 470 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 5098.9 mg
 - Vláknina 27857.2 mg
 - Vitamín A 27857.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 361.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dřevěné špízové jehly vložíme cca 30 minut před použitím do studené vody.
 - 
                                2
Na namáčecí omáčku rozehřejeme v kastrůlku rýžový ocet, přisypeme cukr a sůl, za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme rozdrcený česnek, nadrobno nasekanou chilli papričku bez semínek, přelijeme do servírovací misky a uchováme teplé.
 - 
                                3
Klobouky žampionů překrojíme na poloviny a na každou jehlu napíchneme tři. Rozložíme na talíř a urovnáme vedle sebe. Česnek a koriandrové kořeny rozemeleme v mlýnku, vyškrábneme do misky a promícháme s cukrem, sójovou omáčkou a opepříme. Směsí potřeme houby a necháme marinovat cca 15 minut.
 - 
                                4
Poté na rozpáleném grilu opečeme cca 2-3 minuty po každé straně a ihned podáváme s namáčecí omáčkou.