Žampiony zapečené s čerstvým špenátem
Suroviny
- 100 g Olej olivový
 - 110 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 10 g Sůl
 - 12 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 50 g Česnek
 - 12 g Česnek
 - 800 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Sýr Gorgonzola
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 140 g Špenát listový čerstvý
 - 150 g Balsamico ocet
 - 15 g Rukola
 - 24 g Oříšky piniové
 - 200 g Olej olivový extra panenský
 - 5 ks Bageta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 436 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1187 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 19.1 mg
 - Draslík 425.4 mg
 - Vláknina 5583.5 mg
 - Vitamín A 5583.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlavičky žampionů oloupeme, osolíme a krátce zprudka opečeme tak, aby byly zvenku opečené, ale uvnitř zůstaly syrové. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Listy čerstvého špenátu opereme a s plátky česneku krátce podusíme na 60 ml olivového oleje. Dobře scedíme všechnu vodu, přebytečnou tekutinu případně vysušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme. Podušeným špenátem naplníme hlavičky žampionů, které přikryjeme plátkem sýru gorgonzola a dáme přibližně na 5 minut zapéct do trouby předehřáté na 180°C.
 - 
                                2
Polovinu špenátového chleba Ambiente položíme na oprané a osušené čerstvé lístky rukoly a vše pokapeme toskánským olivovým olejem a balsamicovým octem Vecchio.
 - 
                                3
Špenátový chléb Ambiente: Nejprve si připravíme pesto. Rozmixujeme očištěné špenátové listy, olivový olej, piniové oříšky a oloupaný, nahrubo nasekaný česnek. V pestu by měly zůstat kousky špenátu. Najemno nastrouháme ovčí sýr pecorino a sýr parmezáno, přidáme je do směsi, osolíme a dobře promícháme.
 - 
                                4
Francouzské bagety podélně rozpůlíme a příčně překrojíme napůl. Namažeme špenátovým pestem a dáme na 3 - 4 minuty zapéct do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C. Bageta musí být opečená dozlatova.