Závin s podzimními houbami
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Vývar telecí
 - 250 ml Smetana sladká 12%
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
 - 2 ks Šalotka
 - 0.5 kg Žampiony čerstvé
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 114 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 746.2 mg
 - Vláknina 5489.3 mg
 - Vitamín A 5489.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousíčky. Šalotky oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a necháme je podusit na předehřátém másle. Přihodíme houby a dusíme, dokud houby nepustí všechnu vodu. Smícháme společně s 1 lžící nasekané pažitky a vše ještě osolíme a opepříme. Pánev dáme bokem a směs necháme vychladnout.
 - 
                                2
Troubu si nastavíme na 220°C a necháme ji předehřát. Mouku prosejeme na vál, doprostřed nalijeme olej, osolíme a důkladně zamícháme. Přidáme 3 lžíce vody a zpracujeme na hladké těsto. Následně jej zabalíme do obalu a necháme 1 hodinu bokem.
 - 
                                3
Těsto následně rozválíme na pomoučněném vále. Těstíčkko pokryjeme houbami a srolujeme v závin. Namastíme si plech a rolku na něj položíme, potřeme rozpuštěným máslem a necháme péct 35 minut.
 - 
                                4
Zeleninový vývar společně se smetanou přivedeme k varu a necháme ho zredukovat na polovinu. Ochutíme zbylou pažitkou, osolíme a opepříme. Závin nakrájíme na části. Umístíme na talíře, zalijeme omáčkou a ozdobíme zrnky červeného pepře.