Smažené houby v česnekovém těstíčku
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 300 g Řecký jogurt
 - 200 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.1 l Citronová šťáva
 - 0.5 kg Žampiony čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.28 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 205 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 171.7 mg
 - Draslík 548.8 mg
 - Vláknina 4483.8 mg
 - Vitamín A 4483.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby pečlivě očistíme a rozkrojíme napůl. Česnek zbavíme slupky, 1 stroužek prolisujeme do citronové šťávy a opepříme. Houby necháme v této směsi marinovat.
 - 
                                2
Žloutky oddělíme od bílků a žloutky smícháme s pivem. Bílky našleháme, dokud neztuhnou a přidáme 1 špetku soli. Našlehané bílky smícháme dohromady s moukou a máslem.
 - 
                                3
Olej na pánvi necháme řádně rozpálit. Houby poprášíme moukou, obalíme v těstíčku a osmahneme na oleji. Houby smažíme cca 3 minuty.
 - 
                                4
Zamícháme dohromady jogurt, zakysanou smetanu, nasekané bylinky a na závěr prolisujeme zbytek česneku. Důkladně zamícháme, osolíme a opepříme. Podáváme v omáčkovníku k osmaženým houbám.