Plněné žampióny na zakysané smetaně
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 80 ml Olej olivový extra panenský
 - 0.5 kávová lžička Kari koření
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 špetka Pepř černý mletý
 - 8 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 243 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 68.2 mg
 - Draslík 563.3 mg
 - Vláknina 6292.6 mg
 - Vitamín A 6292.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vhodného kastrůlku vsypeme rýži, zalijeme horkou vodou, osolíme a na mírném ohni povaříme do měkka. Z důkladně očištěných žampiónů odřízneme nožičky, které rozkrájíme na malé kousky. V pánvi na rozpáleném másle osmahneme oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli. Přidáme nakrájené nožičky ze žampiónů, osmahneme do měkka a odstavíme ze sporáku. Vmícháme uvařenou rýži, ochutíme špetkou solí, pepřem a dobře promícháme.
 - 
                                2
Připravenou náplní naplníme kloboučky žampiónů, naskládáme je na máslem vymazaný plech, polijeme olejem a vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 20 minut. Smetanu smícháme podle chuti se solí, pepřem, kari kořením a krátce před dopečením jí žampióny podlijeme.