Čočka s uzeninou po španělsku

Hodnocení 1x 2x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Klobása Chorizo
  • 75 g Slanina vepřová
  • 500 g Čočka velkozrnná
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 90 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 713 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 527 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 30.8 mg
  • Draslík 122.9 mg
  • Vláknina 1710 mg
  • Vitamín A 1710 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propláchnutou čočku vložíme do kastrolu s 1 litrem vody, přidáme bobkový list, nakrájenou klobásu a vše zvolna vaříme 35-40 minut, dokud čočka nezměkne.

  • 2

    V pánvi na 1 lžíci rozehřátého oleje smažíme na plátky nakrájený česnek asi 30 vteřin. Vyjmeme na mističku a v pánvi opečeme 1 krajíček chleba po obou stranách dozlatova. Topinku rozlámeme na kousky a spolu s česnekem a solí rozmixujeme na hrubou drobenku. Drobenku můžeme připravit i v kuchyňském robotu.

  • 3

    Uvařenou čočku scedíme a v kastrole promícháme s drobenkou.

  • 4

    Do pánve vlijeme zbylý olej a přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a na silnější proužky nakrájenou slaninu. Restujeme asi 4 minuty. Zaprášíme hladkou moukou a mletou paprikou a restujeme ještě 1 minutu.

  • 5

    Zalijeme vývarem (nebo vodou), přivedeme k varu, osolíme a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty.

  • 6

    Potom do směsi vmícháme čočku s klobásou a pokrm jen prohřejeme.

Komentáře k receptu