Terina s uzeného pstruha se zeleninou
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Celer bulvový
 - 50 g Hrášek mražený
 - 200 g Celer bulvový
 - 100 g Pórek
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Libeček
 - 12 ks Pórek
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Cibule
 - 7 plátek Želatina
 - 6 plátek Pstruh
 - 5 dl Vývar zeleninový
 - 6 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 870 kcal
 - Sacharidy 189 g
 - Tuky 179 g
 - Sodík 1192 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 184 g
 - Cholesterol 3.1 mg
 - Draslík 2516.5 mg
 - Vláknina 52990 mg
 - Vitamín A 52990 mg
 - Vitamín B6 2.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 153.4 mg
 - Vitamín E 11.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na tuto terinu potřebujeme 6 plátků uzeného pstruha (bez kostí), ze kterého stáhneme kůži a plátky odložíme.
 - 
                                2
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme, omyjeme a dáme s rybí kůží do vody, přidáme 1 snítku libečku, 1 lžičku soli, očištěnou cibuli s pórkem a přibližně 45 minut vaříme. Část z této uvařené zeleniny (100g mrkve, 100g celeru, 100g pórku) pokrájíme na malé kostičky, které odložíme do mísy a přidáme k ní spařený zelený hrášek, který propláchneme čistou vodou.
 - 
                                3
Poté 12 kusů dlouhých omytých pórkových listů povaříme zvlášť v mírně osolené vodě jen 2-3 minuty, scedíme, dáme vychladit a osušíme je.
 - 
                                4
Zeleninový vývar přecedíme, dochutíme solí, cukrem a octem. Plátky želatiny dáme nabobtnat do vody, potom z nich vymačkáme vodu a rozpustíme v 500 ml teplého (ne vařícího) zeleninového vývaru. Když vývar trochu vychladne, odebereme 2 lžíce a přimícháme je k pokrájené zelenině.
 - 
                                5
Nádobu na zeleninovou terinu vyložíme potravinářskou fólií a poté listy pórku jeden vedle druhého klademe tak, aby přečnívaly přes okraj. Postupně budeme nádobu vrstvit. První bude vrstva plátků pstruha a pokrájená zelenina, vždy každou vrstvu zalijeme vývarem a necháme chvíli zatuhnout. Takto budeme pokračovat, až spotřebujeme všechny ingredience. Poslední vrstvu zakryjeme pórkovými listy, které přečnívaly přes okraj. Formu zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky zatuhnout.
 - 
                                9