Květáková polévka s hráškem
Suroviny
- 1000 ml Voda pitná
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Květák
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 4 polévková lžíce Hrášek mražený
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 208 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 283 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 114.6 mg
 - Draslík 764.2 mg
 - Vláknina 10177.3 mg
 - Vitamín A 10177.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 122.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.
 - 
                                2
Očištěný, na růžičky rozebraný květák chvíli povaříme v osolené vodě a vývar zahustíme jíškou. Přisypeme hrášek a vaříme, až je květák měkký.
 - 
                                3
Nakonec vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutkem a ještě krátce povaříme.
 - 
                                4
Polévku dochutíme solí, špetkou muškátového květu a ozdobíme nasekanou petrželkou.