Lazaně s masem ve vinné omáčce
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 180 g Hovězí maso mleté
 - 180 g Vepřové maso mleté
 - 400 g Těstoviny Lasagne
 - 140 g Mozzarella
 - 140 g Sýr Parmezán
 - 50 ml Víno červené
 - 120 ml Hovězí vývar základní
 - 120 ml Mléko plnotučné
 - 300 ml Bešamel
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Hřebíček
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1263 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 158 g
 - Sodík 1493 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 161 mg
 - Draslík 606.7 mg
 - Vláknina 3838.5 mg
 - Vitamín A 3838.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 211.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hlubokém rendlíku na oleji restujeme cibuli nakrájenou nadrobno, jeden řapík celeru drobně pokrájeného, na kostičky nakrájenou mrkev, slaninu, mleté hovězí i vepřové maso. Maso dobře promícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.
 - 
                                2
Po deseti minutách do masa vlijeme víno a na mírném plameni necháme probublávat, až směs zhoustne. Poté přidáme zhruba dvě třetiny vývaru a opět necháme zredukovat. Do zbylého vývaru vmícháme rajčatový protlak a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a vlijeme horké mléko. Řádně promícháme a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl. Poté ze směsi odstraníme bobkový list, hřebíček a odstavíme.
 - 
                                3
Nachystáme si bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Připravíme si velkou zapékací mísu, vymažeme ji máslem, vyložíme vrstvou nevařených lazaní, překryjeme je částí masové směsi, na ni vlijeme díl bešamelu a zasypeme mozarellou pokrájenou na drobné kostičky a nastrouhaným parmezánem. Takto vrstvíme do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvou bude bešamel posypaný sýry a plátky másla. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.