Velikonoční pečínka
Suroviny
- 400 g Brambory vařené ve slupce
 - 200 g Okurky nakládané
 - 150 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 800 g Vepřová krkovička
 - 200 g Moravské uzené maso
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Paprika zelená
 - 4 dl Bujón natur hovězí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 979 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 1477 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 220 mg
 - Draslík 661.7 mg
 - Vláknina 23028.9 mg
 - Vitamín A 23028.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.3 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme 4 silnější řízky. Naklepeme je, potřeme olivovým olejem, osolíme a silně opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Dáme je do chladu asi na 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: cibule, rajčata, papriku a petrželovou nať s libečkem. Cibule s rajčaty pokrájíme na kolečka, papriku na proužky. Vařené brambory ve slupce (z předešlého dne) nakrájíme na plátky. Moravské uzené maso pokrájíme na větší kostky velikosti sousta. Tvrdý sýr nastrouháme.
 - 
                                3
V hlubší větší pánvi rozpálíme olej a plátky masa prudce z každé strany dozlatova orestujeme. Vyjmeme je a dáme na do zapékací mísy.
 - 
                                4
Na zbylém omastku zpěníme cibuli, na ni dáme uzené maso a zeleninu. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Pak přilijeme 2 dl hovězího bujonu a dusíme dalších 5 minut.
 - 
                                5
Všechnu podušenou směs rozložíme na plátky masa, na zeleninu dáme pokrájené brambory, které posypeme petrželkou s libečkem a sýrem. Maso podlijeme 1-2 dl hovězího bujonu a dáme do předehřáté trouby péct.
 - 
                                6
Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut. Občas maso polijeme ze strany výpekem.
 - 
                                7
Velikonoční pečínku podáváme s nakládanými sladkokyselými okurkami.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            


