Mexický hovězí guláš
Suroviny
- 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 200 g Rýže loupaná
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 750 g Hovězí maso přední
 - 2 ks Cibule
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 3.09 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 465 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 133.8 mg
 - Draslík 822.2 mg
 - Vláknina 9489.8 mg
 - Vitamín A 9489.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme polovinu oleje, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa a prudce je za stálého míchání opečeme ze všech stran. Pak oheň zmírníme, stále mícháme a když maso pustí šťávu, opepříme a osolíme ho, přidáme rajčatový protlak a 5 minut přikryté dusíme pouze ve vlastní šťávě. Potom přilijeme vývar, promícháme a pokračujeme v dušení. Po 10 minutách zaprášíme moukou, důkladně promícháme, přisypeme dvě třetiny hrášku a dál dusíme, až je maso měkké.
 - 
                                3
V průběhu dušení v pánvi na zbylém oleji opražíme rýži, promícháme ji se zbylým hráškem, osolíme a zalijeme vodou tak, aby směs byla ponořená. Necháme chvíli vařit, pak přikryjeme a dusíme doměkka.
 - 
                                4
Na servírovací talíře dáme porce guláše a k nim kopečky uvařené rýže s hráškem. Poléváme vypečenou šťávou a maso posypeme nastrouhaným sýrem.