Sýrovo-párkový salát s okurkou
Suroviny
- 200 g Párky telecí
 - 50 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 100 g Cibulka jarní
 - 100 g Sýr Oštiepok
 - 200 g Okurky
 - 5 g Cukr krupice
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 50 g Pažitka
 - 6 g Sůl
 - 3 g Pepř bílý
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 40 ml Ocet vinný červený
 - 100 ml Olej olivový
 - 1 ks Salát ledový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 806 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 71.4 mg
 - Draslík 429.3 mg
 - Vláknina 4358 mg
 - Vitamín A 4358 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Párky jemně propícháme vidličkou, aby nepopraskaly a vaříme na mírném ohni asi 4 minuty. Vyjmeme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Tvrdé sýry nakrájíme na malé kostičky, nivu rozdrobíme a dáme do mísy. Jednu kyselou okurku nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobení, zbytek pokrájíme na kostičky a přihodíme k sýrům. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka včetně zelené části a přidáme do mísy. Vychladlé párky také nakrájíme na slabá kolečka a přihodíme do mísy. Připravíme si nálev z citronové šťávy, octa, osolíme, opepříme, můžeme podle chuti dosladit. Přidáme nasekanou pažitku najemno a olivový olej, pečlivě vymícháme dohladka. Zálivku nalijeme do mísy k sýrovo párkové směsi, důkladně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na hodinu uležet.
 - 
                                3
Mezitím si natrháme listy ledového salátu na menší kousky, které rozložíme na mísu, na ně navršíme vychlazenou směs a ozdobíme kolečky kyselé okurky. Podáváme s celozrnným pečivem.