Boloňské palačinky crespelle
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Rajčata
 - 450 g Rajčata
 - 225 g Hovězí maso mleté
 - 200 ml Voda pitná
 - 140 ml Vývar z hovězích kostí
 - 0.08 kávová lžička Olej olivový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.7 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 544 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 238.6 mg
 - Draslík 889.9 mg
 - Vláknina 9202.5 mg
 - Vitamín A 9202.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.4 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Boloňskou náplň do palačinek připravíme tak, že v hlubší pánvi rozpálíme máslo a olej, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a smažíme do měkka, ne však do hněda. Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí a za stálého míchání smažíme, dokud se maso neopeče. Přidáme na jemno nakrájenou papriku, rajčata i se šťávou, protlak, vývar, bobkový list, oregano, bazalku, sůl a pepř. Vaříme při mírné teplotě asi 45 minut, až směs zhoustne. Přilijeme sherry, vaříme ještě 5 minut, poté pánev odstavíme.
 - 
                                2
Mouku smícháme se solí, vejce rozklepneme do mísy a dobře prošleháme, přisypeme mouku a mícháme, až je směs hladká. Přilijeme olej, vodu a znovu promícháme. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou a dáme odstát na 30 minut do chladu.
 - 
                                3
Pánev vymažeme máslem, rozpálíme a smažíme palačinky po obou starnách. Uchováme teplé. Rajčatovou omáčku připravíme tak, že v menším hrnci rozpustíme máslo, zvolna smažíme utřený česnek a na jemno nakrájenou cibuli asi 5 minut, doměkka, opět ne do hněda. Přidáme rajčata, bazalku, sůl, pepř a cukr. Vaříme 10 - 15 minut, protlačíme přes sítko, abychom odstranili rajská semínka a získali co nejvíce šťávy.
 - 
                                4
Palačinky rozložíme, na každou dáme 2 lžíce náplně, stočíme, vložíme do zapékací nádoby a pečeme v troubě na 200°C přibližně 8 minut. Teplou omáčkou polijeme hotové palačinky, podáváme. Můžeme přizdobit lístky bazalky.