Knedlíčky z mletého masa s dipem z meruněk
Suroviny
- 500 g Hovězí maso mleté
 - 40 g Cukr krupice
 - 315 g Meruňky
 - 10 g Paprika mletá sladká
 - 10 g Pepř černý mletý
 - 1 krajíc Chléb konzumní
 - 40 ml Ocet ze šampaňského - Balsamic
 - 250 ml Voda pitná
 - 40 ml Brandy peach
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Sůl
 - 0.07 l Olej stolní
 - 1 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
 - 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 273 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 148.6 mg
 - Draslík 789.1 mg
 - Vláknina 7231.7 mg
 - Vitamín A 7231.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Meruňky nakrájené na kostičky naložíme na 1 hodinu do brandy. Do velké mísy dáme mleté maso, přidáme jemně nakrájenou cibuli, chléb nakrájený na malé kousíčky, který jsme si již předem zvlhčili s trochou vody, přidáme trochu mleté skořice se špetkou muškátového oříšku, mletou papriku, sůl, pepř a celé vejce. Tuto směs prohněteme rukama do jemné struktury a přikrytou vložíme na 1 hodinu uležet do ledničky.
 - 
                                2
Z vrchovaté lžičky této směsi vytvarujeme knedlíček, do kterého prstem vytlačíme hluboký důlek. Do tohoto důlku vložíme směs naložených meruněk a knedlíček opět uzavřeme. Takto připravené knedlíčky vyskládáme na tác, přikryjeme fólií a opět dáme na 1/2 hodiny uležet do lednice.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme vysokou vrstvu oleje a masové knedlíčky osmahneme ze všech stran a necháme je po osmažení okapat na ubrousku.
 - 
                                4
Připravené knedlíčky naskládáme na předehřátý talíř, doprostřed mezi knedlíčky kápneme dip a po stranách přiložíme párátka, která použijeme místo příboru.
 - 
                                5
Meruňkový dip si připravíme v kastrůlku, do kterého vložíme nakrájené meruňky na malé kousíčky, zbytek vody a meruňky naložené v brandy. Tuto směs přivedeme k varu a na mírném stupni povaříme 15 minut, dokud nebudeme mít vše měkké. Poté vmícháme cukr, ocet a omáčku teriyaki a společně vaříme další 2 minuty. Směs rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné sítko, vmícháme zázvorovou šťávu (odebereme ji z nakládaného zázvoru nebo vylisujeme kousek čerstvého zázvoru) a podáváme společně s masovými knedlíčky.