Zapékané Boloňské makarony
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 450 g Passata (drcená rajčata)
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 100 g Mozzarella
 - 400 g Makarony milánské
 - 150 g Ricotta
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 847 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 123 g
 - Sodík 3666 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 163.8 mg
 - Draslík 794.5 mg
 - Vláknina 21612.2 mg
 - Vitamín A 21612.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve větší pánvi rozpálíme olej a při vysoké teplotě tři minuty smažíme rozdrobené mleté maso. Za stálého míchání postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Následně do směsi prolisujeme česnek a přidáme pokrájená rajčata a passatu. Přichutíme oreganem, solí a pepřem dle vlastní chuti a 15 minut za občasného míchání ohříváme.
 - 
                                2
Makaróny uvaříme dle návodu na obalu. Omáčku dochutíme kořením, smícháme s těstovinami a strouhaným sýrem. Dáme do zapékací mísy a promícháme. Vše ještě zalijeme smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem a necháme 20 minut péct v troubě při teplotě 180°C.