Musaka z mletého hovězího masa
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 200 ml Víno červené
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 0.56 ks Lilek
 - 0.5 ks Protlak rajčatový sterilovaný
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Celer řapíkatý
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Skořice mletá
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 492 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 103.5 mg
 - Draslík 1383.1 mg
 - Vláknina 12716.7 mg
 - Vitamín A 12716.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.5 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 337.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí.
 - 
                                4
V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky.
 - 
                                5
Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem).
 - 
                                6
Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut.