Francouzská polévka s rajčaty a nudlemi
Suroviny
- 100 g Rajčata Cherry
 - 100 g Fazolové lusky zelené
 - 100 g Nudle vaječné
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 2 špetka Sůl
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 753 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 145 mg
 - Draslík 1532.3 mg
 - Vláknina 15255.2 mg
 - Vitamín A 15255.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 95.3 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na čtvrtky. Mladé fazolové lusky očistíme, odkrojíme konce od stopek a omyjeme.
 - 
                                2
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme fazolové lusky, pomalu vaříme a po 5 minutách přidáme pokrájená rajčata. vaříme přibližně dalších 5 minut do změknutí lusek. Polévku dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
100 g vlasových nudlí uvaříme v mírně osolené vodě (podle návodu) v menším hrnci zvlášť. Uvařenou těstovinu scedíme, propláchneme studenou vodou a odložíme do misky. Tímto způsobem zachováme hovězí vývar čistý.
 - 
                                4
Kerblík omyjeme, otrháme lístky a těsně před dovařením ho přidáme i s uvařenými nudlemi do polévky a podáváme.
 - 
                                5
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                6
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                7
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                8
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                9
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                10
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                11
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.