Hovězí couralka s domácím strouháním
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 104 g
 - Sodík 474 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 185.3 mg
 - Draslík 1320.7 mg
 - Vláknina 13200.8 mg
 - Vitamín A 13200.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 84.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do uvařeného hovězího vývaru připravíme zavářku - "strouhání".
 - 
                                2
Do mísy dáme polohrubou mouku, vejce a trošku vody (asi 0,5 dl). Mouku s vajíčkem promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama uhněteme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle a necháme na vále proschnout. Mezitím přivedeme k varu hovězí světlý vývar s pokrájeným masem a zeleninou. Když se začne polévka vařit, ztlumíme teplotu a strouhání zavaříme. Na jednu porci dáváme asi 2 lžíce strouhání. Vaříme 3-4 minuty a podáváme.
 - 
                                3
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                4
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                5
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                6
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                7
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
 - 
                                8
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                9
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.