Slovenský hovězí guláš
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Bobkový list
 - 1 špetka Nové koření celé
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 - 5 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 199 g
 - Sodík 429 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 126.3 mg
 - Draslík 1360.2 mg
 - Vláknina 14071 mg
 - Vitamín A 14071 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 105.2 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat.
 - 
                                3
Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
 - 
                                4
Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar.
 - 
                                5
Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit.