Dalmátské čufty
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Okurky nakládané
 - 200 g Rajčata
 - 40 g Vejce slepičí
 - 150 g Žemle tuková
 - 25 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 2 g Kmín celý
 - 30 g Cukr krupice
 - 375 g Hovězí maso přední
 - 3 g Divoké koření celé
 - 375 g Vepřová plec
 - 300 g Paprikové lusky čerstvé
 - 20 g Paprika mletá sladká
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 150 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Mléko kefírové
 - 1200 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1214 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 86.6 mg
 - Draslík 460.3 mg
 - Vláknina 4253.5 mg
 - Vitamín A 4253.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů.
 - 
                                2
Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme.
 - 
                                3
Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny.
 - 
                                4
Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření.
 - 
                                5
Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty.
 - 
                                6
Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme.