Šči s hlávkovým zelím a pohankou
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
 - 100 g Houby nakládané
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 3 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Bobkový list
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 4 stroužek Česnek
 - 3.5 l Voda pitná
 - 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Houby sušené
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Pohanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 529 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 101.2 mg
 - Draslík 1345.6 mg
 - Vláknina 21377.5 mg
 - Vitamín A 21377.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 133.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.
 - 
                                2
Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.
 - 
                                3
Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.
 - 
                                4
Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.