Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu
Suroviny
- 500 g Hovězí maso přední
 - 15 g Droždí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Brambory
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Rajčata
 - 0.25 ks Zelí hlávkové bílé
 - 1 ks Petržel kořen
 - 20 ks Fazolové lusky
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 5 l Voda pitná
 - 2 kg Chléb celozrnný žitný
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1294 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 89 g
 - Cholesterol 27.5 mg
 - Draslík 766.1 mg
 - Vláknina 25887.8 mg
 - Vitamín A 25887.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.
 - 
                                2
2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.
 - 
                                3
Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.
 - 
                                4
Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.