Roštěná na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 1000 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 30 g Cukr krupice
 - 0.5 g Bobkový list
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 1 g Nové koření celé
 - 500 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 700 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 1233 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 92.5 mg
 - Draslík 337.7 mg
 - Vláknina 2877.5 mg
 - Vitamín A 2877.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme.
 - 
                                2
Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
 - 
                                4
Během varu přilijeme smetanu.
 - 
                                5
Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme.