Bavorské roštěnky
Suroviny
- 200 g Brambory vařené
 - 80 g Salám měkký
 - 80 g Sádlo škvařené
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 200 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 774 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 269.5 mg
 - Draslík 297.1 mg
 - Vláknina 3084.3 mg
 - Vitamín A 3084.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme na nudličky pokrájený salám, vejce, sekanou petrželku, osolíme, opepříme a promícháme.
 - 
                                2
Vysoký roštěnec opláchneme, očistíme, odstraníme přebytečný tuk a silnou šlachovitou blánu. Připravené maso pokrájíme přes vlákno na 4 plátky silné 1,5 - 2 cm, o hmotnosti cca 120 - 150 g. Okraje roštěnek několikrát nařízneme, aby se maso při pečení nekroutilo, na navlhčeném prkénku silně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Na plátky masa navrstvíme připravenou směs, svineme je a převážeme bílou nití.
 - 
                                4
Závitky ze všech stran rychle opečeme v kastrolu s rozpáleným sádlem. Vyjmeme, do tuku dáme zpěnit nadrobno rozkrájenou cibuli, po chvíli zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vodou a rozmícháme.
 - 
                                5
Závitky vrátíme do kastrolu, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka v troubě, rozehřáté na 165°C.
 - 
                                6
Závitky vyjmeme, zbavíme nití, upravíme na talíře a přelijeme omáčkou, kterou jsme zjemnili máslem.