Slovenská roštěnka
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 250 g Smetana
 - 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel
 - 1 ks Celer bulvový
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 1646 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 57.2 mg
 - Draslík 562.5 mg
 - Vláknina 8348.3 mg
 - Vitamín A 8348.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Roštěnec rozkrájíme na plátky, konce nařízneme, osolíme, opepříme a naklepeme. Do tlakového hrnce dáme sádlo, osmažíme na něm po obou stranách roštěnky. Vložíme drobně pokrájenou cibuli, směs ještě chvíli smažíme. Přidáme na kolečka krájenou očištěnou mrkev, petržel a na kostky nakrájený oloupaný celer. Posypeme mletou paprikou, podlijeme vodou, uzavřeme poklicí a dusíme 20 - 25 minut. Měkké roštěnky vybereme, udržujeme teplé.
 - 
                                2
Zbylou šťávu rozmixujeme, vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Smetanu smícháme s moukou, vlijeme do šťávy, přidáme na tenké plátky pokrájené okurky a scezený okapaný hrášek, vše společně prohřejeme.
 - 
                                3
Teplé roštěnky rozložíme na jednotlivé talíře. Přelijeme je připravenou omáčkou a s vhodnou přílohou podáváme.