Burgundská hovězí pečeně
Suroviny
- 1000 g Hovězí svíčková
 - 300 g Rajčata
 - 10 g Sůl
 - 6 g Pepř černý mletý
 - 6 g Bazalka
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 6 g Šalvěj čerstvá
 - 6 g Tymián čerstvý
 - 6 g Oregano čerstvé
 - 6 g Rozmarýn čerstvý
 - 40 ml Olej olivový
 - 40 ml Brandy
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 dl Hovězí vývar základní
 - 4 dl Víno burgundské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 933 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 70 mg
 - Draslík 859.6 mg
 - Vláknina 5805 mg
 - Vitamín A 5805 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V pekáči rozpálíme olej, vložíme do něj hovězí maso a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme a do výpeku dáme nejemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek, krátce osmahneme. Přilijeme vývar, víno, brandy a rozmixovaná rajčata a asi 3 minuty povaříme. Mezitím si uděláme bouquet garni z bazalky, oregana, šalvěje a rozmarýnu, přihodíme do pekáče, osolíme, opepříme, vrátíme zpět maso a zakryté dáme péct do trouby. Pečeme minimálně 2 hodiny a na nízkou teplotu, aby maso zůstalo šťavnaté. V průběhu pečení obrátíme. Opečené maso vyjmeme a uchováme v teple. S povrchu výpeku sesbíráme přebytečný tuk, slijeme šťávu, aby byla čistá bez zeleniny, a povaříme v rendlíku asi 5 minut, až se objem tekutiny sníží. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité šťávou a ozdobené snítkou tymiánu.