Pečené maso s artyčoky
Suroviny
- 100 g Artyčoky
 - 800 g Hovězí svíčková
 - 100 g Rajčata
 - 100 g Olivy černé
 - 20 g Cibulka jarní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 2 ks Česnek
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 dl Vývar z hovězích kostí
 - 1 dl Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 905 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 89 mg
 - Draslík 1341.1 mg
 - Vláknina 5856.3 mg
 - Vitamín A 5856.3 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso umyjeme a osušíme. V hrnci rozpálíme dvě lžíce oleje, maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Vyndáme z hrnce a udržujeme teplé.
 - 
                                2
Artyčoky očistíme od vrchních listů, odstraníme lodyhu, nakrájíme artyčoky na čtvrtky, vložíme do vody s citrónovou šťávou, aby neztratili původní barvu.
 - 
                                3
Do stejného hrnce přidáme lžící oleje, rozehřejeme, dáme do něj prolisovaný česnek, oloupanou, na čtvrtky nakrájenou jarní cibulku spolu s natí, na mírném ohni 3 minuty smažíme. Potom přilijeme víno, vývar, drobně pokrájená rajčata, sůl, pepř a přivedeme k varu. Vložíme opečené maso, připravené artyčoky, přiklopíme poklici, v nahřáté troubě pečeme přibližně 50 minut.
 - 
                                4
Upečené a měkké maso vytáhneme z trouby, přisypeme pokrájené olivy, posypeme oreganem. Maso vyndáme z hrnce, necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na tenké plátky, podle porcí rozdělíme na mělké talíře. Ke každé porci přidáme čerstvou zeleninu, maso polijeme omáčkou a hotové jídlo podáváme.