Telecí srdce na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 100 g Citrony
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Slanina vepřová
 - 30 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 20 g Cukr krupice
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 3 g Divoké koření celé
 - 1000 g Telecí srdce
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 800 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 1308 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 135.7 mg
 - Draslík 300.8 mg
 - Vláknina 2910 mg
 - Vitamín A 2910 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí srdce očistíme, omyjeme ve vlažné vodě a osušíme. Potom je protkneme slaninou a osolíme.
 - 
                                2
Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na 2/3 tuku dorůžova. Přidáme divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Zastříkneme octem.
 - 
                                3
Do tohoto základu vložíme srdce, zalijeme je vodou a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení srdce obracíme a podléváme teplou vodou.
 - 
                                4
Měkká srdce vyjmeme, základ zahustíme světlou zásmažkou ze zbylého tuku a z hladké mouky, zalijeme částí vody a mlékem a dobře rozšleháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
 - 
                                5
V průběhu vaření přidáme sůl, cukr a ocet. Omáčku nakonec zjemníme smetanou, procedíme a krátce povaříme.
 - 
                                6
Při podávání srdce krájíme na plátky a přeléváme je omáčkou.