Telecí na víně s hříbky
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
 - 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 6 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
 - 4 ks Šalotka
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 5 dl Bujón hovězí
 - 1.4 kg Telecí plec
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 20813 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 248.7 mg
 - Draslík 1744.3 mg
 - Vláknina 1159.8 mg
 - Vitamín A 1159.8 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.2 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na kostičky. Telecí maso z plece omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, česnek utřeme.
 - 
                                2
V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm rozpustíme slaninu a orestujeme maso z každé strany dozlatova. K masu přidáme šalotku s česnekem a za stálého míchání restujeme další 2 minuty. Když má šalotka zlatavou barvu, vše vložíme do zapékací mísy. Maso osolíme, opepříme a dobře promícháme.
 - 
                                3
V misce si smícháme hovězí bujón s bílým vínem. K masu přimícháme konzervovaná rajčata, přelijeme bujónem s vínem, mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme na 220°C 10-15 minut. Mezitím si misce rozmixujeme v 1.5 dl vody 3 lžíce hladké mouky. Po 10 minutách pečení přilijeme rozmíchanou mouku k masu, promícháme a pečeme při 190°C minimálně 1 hodinu. Během pečení 2x směs promícháme.
 - 
                                4
Mezitím si očistíme a omyjeme malé hříbky. Osušíme je a nakrájíme na plátky. V pánvi na rozpuštěném másle (2 lžíce) hříbky podusíme, ochutíme je muškátovým oříškem, kmínem a mořskou solí. Poté je osmažíme dozlatova a přimícháme k masu. Když je maso měkké, pokrm dochutíme zakysanou smetanou a solí.
 - 
                                5
K telecí roštěné podáváme bílé křupavé pečivo.